De meest effectieve vorm van online marketing is door je ideale klant te helpen

Waar het om draait bij online marketing en hoe ik dat leerde door een bijna fatale bergtocht op Corsica

Monte Cinto, Corsica, zomer van ’89. Ik ben alleen, en hopeloos verdwaald in een van de ruigste berggebieden van Europa. Na een gedwongen overnachting op 2200 meter hoogte sta ik met een lege maag en tot op het bot verzwakt door de loodzware tocht die me hier heeft gebracht. Geen clue hoe ik verder moet. Waar is de bewoonde wereld? Mijn kaart is niet toereikend, geen enkele aanwijzing om me heen die me helpt te kiezen tussen de twee opties.

Lees hoe het goed afliep en wat me dat leerde over ondernemen >>

Mijn klant bellen, daar zit hij niet op te wachten

“Mijn klanten bellen? Daar zitten ze toch niet op te wachten…?”

“Mijn klanten bellen? Daar zitten ze toch niet op te wachten…?” Zei een deelneemster laatst in een van mijn trainingen. Ik had net verteld dat het goed is om warme leads op te volgen. Na een webinar of training bijvoorbeeld, als je denkt dat je ze zou kunnen helpen. Ja ik weet, het is niet bepaald een typische online marketing tip (en een paar jaartjes terug vond ik dat alles ‘persé via online’ moest), maar ik kan je verzekeren, in de combi werkt dit echt ongelooflijk goed. Zeker als je programma’s niet bepaald onder de 100 euro zijn, zeg maar. 🙂

Lees waarom jouw klanten dit juist wel waarderen >>

De gedachte Maar Eerst kost je omzet

De gedachte “Maar eerst moet mijn website af…” kost je omzet

“Maar eerst moet mijn website af…” Als een ondernemer dat zegt, bedoelt hij vaak; ‘we zijn er al een tijd mee bezig maar hij moet nog wat beter en mooier’. En die woorden zijn gevaarlijk. Waarom? Omdat er geen eind aan zit. Omdat je niet kan zeggen: zo, nu is hij echt op zijn mooist (als dat al moet) of ‘nu is hij op zijn best’. En je zomaar maanden bezig bent om het nog beter, duidelijker, glanzender en spelfoutvrijer te maken.

Lees hoe je dat oplost >>

Waarom delegeren, hoe doe ik dat?

Waarom leuke dingen doen niet altijd slim is (en wat dan wel?)

Eén van de dingen die ik vaak zie bij ondernemers, is de neiging alles zelf te willen doen. Van het plaatsen van teksten op hun website (terwijl ze daar uren mee bezig zijn) tot het doorgronden van de techniek die nodig is om een weggever online te krijgen. Ja, ik weet, sommige dingen zijn best leuk om te doen of te leren, maar zodra je daardoor omzet inlevert, is dat niet bepaald handig.

Hoe krijg je meer gedaan in korte tijd en houd je de regie in handen? >>

Mijn top 3 non-fictie boeken voor meer focus en productiever werken in je bedrijf

Mijn top 3 non-fictie boeken voor laserfocus en de hoogste productiviteit als ondernemer

Het leuke van ondernemen is de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, maar eerlijk gezegd, ik kon daar in het begin niet goed mee omgaan. Ik verprutste mijn tijd met overbodige zaken, liet me graag afleiden door bliepjes, pop-ups en rode bolletjes op mijn smartphone en deed de todo’s in volgorde van mijn voorkeur die dag. Terwijl ik juist door 15 jaar zakelijke ervaring met complexe projecten gestructureerd had leren werken en mezelf getraind had in ‘getting the job done…’. Ik bleef maar taken voor me uit schuiven, mijn todolijst werd langer en langer en ik merkte het zelfs aan mijn omzet. Time for change, dus. En die vond ik in een paar goede non-fictie boeken die ik vandaag met je deel.

Ontdek hoe ik productiever werd dan ooit >>

Marco Borsato over ondernemen, waardevolle les

Appeltje eitje…?

Laatst verbaasde ik me nogal over een vraag die Matthijs van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door) stelde aan Marco Borsato. Die had net bekend gemaakt dat hij voor de 10e keer gaat optreden in de Kuip. Waarop Matthijs vroeg: ”Is het vullen van zo’n stadion voor jou appeltje eitje?”.

Het antwoord van Marco vond ik subliem! >>

Waarom afwachten nooit een goede verkoopstrategie is

Waarom afwachten zo’n slechte verkoopstrategie is (terwijl veel ondernemers dat nog steeds doen)

“Ik zie gaandeweg wel hoe ik mijn omzet haal, dat kan ik van te voren toch niet inschatten”. Hoorde ik laatst iemand zeggen. Nou, daar ben ik het dus niet mee eens. Kijk, ik snap wel dat niet EXACT te voorspellen is hoe jouw jaar gaat lopen, maar ik vind het te makkelijk om aan te nemen, dat het niet nodig is om daarover na te denken (omdat het ‘allemaal vanzelf wel goed komt’). Als het zo makkelijk was, lagen we nu met z’n allen in de spreekwoordelijke hangmat op Hawaï, om maar wat te zeggen.

Hoe dan wel? Lees het hier >>

Succesvol ondernemen - de kracht van implementatie

De onzin van marketing formules (maar wat dan wel?)

Als we het hebben over het vinden van nieuwe klanten, zijn we het er vast wel over eens dat we het NIET moeten zoeken in kant-en-klare kip-met-gouden-ei-oplossingen en toverformules zoals “Met deze ene truc verdiende ik € 52.997,31 in 1 uur”.

Bij die one-size-fits-all oplossingen, vertellen ze er namelijk nooit bij wat ze eerst hebben moeten doen om die omzet überhaupt te kunnen halen. Zoals een collega business coach het vandaag zo mooi zei: “Het zijn blueprints van andermans succes, die werken nooit zomaar voor jou en mij”. Als het allemaal zo makkelijk was, lagen we allang in onze hangmat op Hawaï .

Maar… als dit NIET de oplossing is om een goedlopend bedrijf te runnen, wat dan wel?

Lees het hier >>

Valkuilen van ondernemen: de vloek van kennis, ofwel, door te veel weten is het lastiger om je klanten te helpen

Valkuilen van ondernemen: de vloek van kennis

Eén van de grootste valkuilen van ondernemen is “de vloek van kennis”. Ik realiseerde me dat laatst weer tijdens een coach call met een klant. Zij leert ondernemers zakelijk bloggen, ze is een kei en weet er echt ongelooflijk veel van.

Toen ik haar voorstelde een korte training te maken met de titel: Schrijf jouw blog in 1 uur, blokkeerde ze. Ze keek me verbijsterd aan en zei: “Dat kan ik toch nooit waarmaken?”.

Lees hier wat ik toen tegen haar zei (misschien is dat ook leerzaam voor jou) >>

Versterk je online marketing: begin bij het eind

7 redenen waarom je met online marketing begint bij het eind (+ hoe jij dat vandaag kan toepassen)​

Als je met online marketing bezig bent, krijg je het gevoel dat je in een jungle zit. Al snel zie je door de bomen, lianen en het dichte struikgewas niet waar je heen moet en raak je verstrikt in de keuzes die je moet maken. Wat geef je gratis weg? Is een challenge zinvol om te doen? Moet je aan de slag met webinars of eerst een online programma maken? Een community is helemaal hot, maar past dat wel bij je?

Pfoe! Het wordt bijna onmogelijk om te kiezen, waardoor het een ratjetoe wordt. Los zand. Spaghetti. Van alles wat. En dat werkt natuurlijk niet. De oplossing is eenvoudig. Begin bij het eind. Zo creëer je weer helderheid, focus en rust in je bedrijf. Cool?

Lees de 7 redenen waarom je moet beginnen bij het eind >>